AMSTERDAM KRIJGT ER EEN VOORTUIN AAN HET IJ BIJ!

zomeravond bij het tolhuis 1

Het is mooi nu de kansen voor Amsterdam Noord zich keren en dit stadsdeel ineens weer bij Amsterdam hoort; als jong, dynamisch, creatief en cultureel ‘nieuw’ gebied. De grap is dat Noord al die eeuwen ‘voor de grijp’ lag; het was ‘zo dichtbij en toch ver weg’.

 

Door ‘sprong over het IJ’ zal het sprongetje eindelijk genomen worden; per metro, fietsend met de wind in de rug over de brug (tenzij je pech hebt), lopend onder het IJ of nog ‘gewoon’ met de PONT.

 

 

De stad keert zich weer naar het IJ en Noord gaat deel uitmaken van een nieuw centrum rondom het IJ. Dit nieuwe centrum van Amsterdam, krijgt er een groene voortuin bij.

Groene wandelboulevards en fietsroutes langs het IJ helemaal langs het Noord-Hollands kanaal tot aan Waterland. En in het midden tegenover Centraal Station ligt een’ tuintje’. De TOLHUIS-TUIN is in de honderd jaar dat SHELL er zijn kantoor hield, door de hekken, namelijk goed geconserveerd gebleven en de SIXHAVEN met de bijbehorende Willemsluizen zijn door al dat water gelukkig nog niet bebouwd en biedt volop mogelijkheid om er op een bankje naar al die schepen op het water te kijken.

 

Onderhoud dit tuintje goed, voor je het weet is het groen bedolven onder het asfalt; ontwikkel een visie om dit belangrijke groen/blauw gebied met grote cultuur historische waarde te behouden; als luwe ruimte in een verstedelijke omgeving.

 

 

Ik zou het wel weten als ik m’n ankertje mocht uitgooien om even tot rust te komen; in de voortuin van het IJ; zo dichtbij en nooit ver weg!
« Terug naar overzicht