Co creatie

foto co creatie

geplaatst in Noord Amsterdams Nieuwsblad 31 maart 2021

 

Was er helemaal klaar voor om in kader van Noord wordt gehoord te praten over ‘groen’. Ben immers nooit te beroerd om, als een eindeloos repeterende plaat, het weer eens te hebben over het belang van bomen en groen in alle groenschakeringen. Groen is een begrip waar je alle kanten mee op kan en overal wel kan mee praten in platforms, klankbordgroepen, informatie-avonden, inspreekbeurten (dan helaas maar 3 minuten) of panel-bijeenkomsten.


De veterschoenen van tante Agnes

veterschoenen van tante agnes

ingezonden stukje Volkskrant december 2020

 

Mannen deden er niet zo veel toe in mijn Brabantse familie. Ze hingen er een beetje bij als mijn tantes iedere zondag een familie-reunie hielden bij hun moeder in de flat. Ze vervielen in de bijrol van koorknapen. Oom Fred complementeerde met zijn tenorstem het familie von Trap ensemble van de zingende zussen. 

 

Mijn tante Agnes voerde de boventoon, ook al kon ze niet zingen. Zij was de queen bee. 

Het gesprek steevast leidend naar de buren, waarbij de overname van zijn bedrijf maar een marginale ‘business’ leek.

 

En toen overleed hij, haar man. Hij lag thuis opgebaard en zij droeg veterschoenen om de kist te kunnen dragen. Haar ijdelheid legde het af tegen haar plichtsbesef. Voor het eerst van haar leven koos ze voor hem in plaats van voor de laatste mode.

 

Na de kerkdienst vergat ze even de reden van de bijeenkomst en verloor ze zichzelf in de zussenschare. Ineens klonk schril haar stem ‘waar is Fred?’ Hij bleek post mortum in de lijkwagen alleen zijn ererondje door het dorp gemaakt te hebben. 

Eindelijk bevrijd van haar drilzucht.

 


Radicale Vergroening in Noorderpark besteed aan evenemententerrein

demonstratie noorerpark voor radicale vergroening 27 februari 2021

Amsterdam steekt 26,5 miljoen in ‘radicale vergroening’ door onder meer parken op te knappen. Deze vergroening pakt in Noord anders uit dan dat je je voorstelt bij radicale vergroening. Voor het Noorderpark wordt namelijk 6,1 miljoen gestoken in het verbeteren van de grond van het evenemententerrein in het middengedeelte van het park en verbetering van de afwatering van dit terrein. Hiermee wordt voorgesorteerd op de mogelijkheid om nog meer dan 500 mensen te ontvangen voor festivals. Onder de noemer ‘radicale vergroening’ worden parken blijkbaar geschikt gemaakt om meer mensen elkaar te laten ontmoeten op evenementenpodia in de buitenlucht.


Amsterdam heeft te weinig ruimte voor echt openbaar groen’

foto spandoek bomkenkap elzenhagen zuid jan 2021

 geplaatst in Parool op 7 december 2020


De aangepaste versie van Groenvisie 2020-2050 is in Amsterdam besproken in de raadscommissie Bouwen en Wonen. De titel geeft direct aan waar de prioriteiten liggen: het groen is een sluitstuk in de grootschalige bouwprojecten die met name in Amsterdam-Noord plaatsvinden. Het is alsof ‘de muur’ gevallen is en Noord ontdekt. Het IJ is geen barrière meer waar Amsterdam ophoudt, maar ligt ‘ineens’ in het nieuwe centrum van Amsterdam. Met volop ruimte om aan de grootstedelijke ambitie uit Koers 2025 van nieuwe woningen te voldoen. 

 


zomer aan het Noord Hollands-kanaal; afscheid in corona-tijd

IMG 3400 kopie

psychologie van de stad

 

Zijn vriendinnetje bleef met mij achter in de tuin. Hij, de zoon, was vertrokken. Uit huis, begonnen aan een nieuw leven ver van hier, in een andere stad.

Ze liet me een AJAX-agenda zien. Aan de buitenkant beplakt met het logo van FC Groningen. Het toekomstig jaar al gevuld met herinneringen aan vroeger; de tijd dat hij met haar was en in Amsterdam rondfietste. Het brak mijn hart. Hoe begin je aan een nieuw leven, terwijl er zo veel achterblijft. 


de vuurdans

De mentor van mijn zoon stond voor de deur met paaseitjes in zijn hand. Iedere leerling bezocht hij op zijn fiets om ze een hart onder de riem te steken. Mijn zoon onhandig in de deuropening, aangenaam verrast dat er iemand speciaal voor hem aan de deur kwam. Niet vertellend hoe hard hij thuis alleen aan het werk is voor school.

 

Ontmoetingen op afstand. Een meditatie met anderen honderd kilometer van me vandaan. Elkaar op het scherm geluksregens toewensen door vingers op het scherm van boven naar beneden te laten dwarrelen en een yogaleraar die, als je je ogen even dicht doet ‘eruit is gegooid’ en op een ander kussen in een andere ruimte, zijn helende meditatie-sessie vervolgt.


BOMEN HUILEN NIET EN DRINKEN GEEN BIER

 Gelukkig maar, want het zou een groot tranendal zijn door de bomen die de laatste jaren in Amsterdam verdwenen zijn.

En met de kap van bomen voor evenementen in parken en in groene scheggen voor horeca en woningen, doe je ze ook al geen plezier, want ze drinken geen bier

 

Het cijfer dat 10% van het groen binnen de ring is verdwenen begint langzaam te dagen. De schok dat dit gebeurd is tussen 2003 tot en met 2016 komt pas als je je afvraagt wat er na 2016 gebeurd is met al die bomen.

Het is er namelijk niet veel beter op geworden.

Sterker nog, onze vrienden zijn, vaak met behulp van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten massaal omvergehaald.


MASKERADE ELZENHAGEN ZUID

bouwput Elzenhagen Zuid Amsterdam Noord

Wie houdt wie voor de gek in het proces rond om de bouwplannen voor Elzenhagen Zuid?

 

Gisteren hoorde ik in een zorghuis in Rotterdam de technische man vertellen ‘dat er wel eens rolstoelen in de muur vastzitten, maar dat dat voor een scootmobiel niet uitmaakt, die rijdt toch wel door en komt dan vanzelf in de woonkamer!’.

 

Zo voelt het voor mij ook als ik denk aan de afgelopen jaren, waarin wij als verenigde bewoners probeerden in gesprek te komen met de gemeente over de plannen voor Elzenhagen Zuid in Amsterdam Noord.


noord verstoord

foto liggend CAN gebied Noord

Noord houdt zijn adem in; door de Noord-Zuid metro is de sprong over het IJ gemaakt, maar hoe ervaart de rest van de stad de uitgestrekte vlakte, als zij uitstappen bij Noorderpark of ‘gare du nord’, alwaar je in een mum van tijd belandt op de King’s Cross road?

Alleen al door je naam van de straat waan je je even in de Engelse hoofdstad, (hoe internationaal wil je het hebben?), maar je bevind je tegelijkertijd in ‘no time’ in oud Hollands polderlandschap.

 


van wie is de stad/prix de nix

In de bouwgekte van de stad en de druk die zich naar Noord verplaatst; komt in deze tijd zelfs de Sixhaven in het vizier van de ‘Prix de Rome architectuur prijs 2018’.

Architecten worden uitgedaagd om ideeen voor dit ‘low pressure’ gebied te ontwikkelen en er valt in de begeleidende opdracht-beschrijving te lezen dat de Sixhaven tegenwoordig in de ‘gouden bocht’ ligt.


de muur is ook in amsterdam gevallen

still uit film himmel uber berlin

geplaatst in Parool 23 december 2017

 

In Amsterdam is de muur ook eindelijk gevallen; na honderd jaar afsluiting blijkt er aan ‘de andere kant van het IJ’ een heel nieuw stadsdeel te liggen;

Noord!

‘Ineens’ heeft Amsterdam er een nieuw gebied bij, centraal gelegen, groen, enigszins verwaarloosd en soms zelfs nog braakliggend, op geen 5 minuten van het Centraal Station; een nieuw hart van Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 


het CAN gebied; moeten we ons hier op verheugen?

het nieuwe CAN gebied

Het schijnt dat in de jaren ’80 de vlieg er eens uit show; maar dan in een boot, opgenomen werd in ons aller Buikslotermeer-plein. Kan je je het voorstellen; glijdend van de waterbaan in een vergrote klomp of lekke badkuip? Ik vraag me af waar dit TV programma precies opgenomen is. Zie me nu alleen maar stranden op de zandhopen van de aan te leggen busbaan of door de ruiten vliegen van de inmiddels verlaten V&D.


AMSTERDAM KRIJGT ER EEN VOORTUIN AAN HET IJ BIJ!

zomeravond bij het tolhuis 1

Het is mooi nu de kansen voor Amsterdam Noord zich keren en dit stadsdeel ineens weer bij Amsterdam hoort; als jong, dynamisch, creatief en cultureel ‘nieuw’ gebied. De grap is dat Noord al die eeuwen ‘voor de grijp’ lag; het was ‘zo dichtbij en toch ver weg’.

 

Door ‘sprong over het IJ’ zal het sprongetje eindelijk genomen worden; per metro, fietsend met de wind in de rug over de brug (tenzij je pech hebt), lopend onder het IJ of nog ‘gewoon’ met de PONT.


de vlag halfstok

vlaggen V&D

 

Ieder kinderparadijs heeft vlaggen, bij het wapperen ervan wordt je al vrolijk en zie je jezelf al gaan op die glijbaan. Al is het maar de gedachte er aan; het maakt dat je er wilt zijn. Het stemt vrolijk en heeft tegelijkertijd ook iets plechtigs; je bent niet op een gewone plek, nee de vlaggen markeren vaak een overgang, want je komt niet zomaar voorbij de ingang van Center Parcs!


psychologie van de ruimte

omgeving bowlingbaan noord (low)

“ik ken de kroegen, kathedralen, van Amsterdam tot aan Maastricht/ Toch zal ik elke dag verdwalen, dat houdt de zaak in evenwicht”. Deze regel van Herman Pieter de Boer uit het lied ‘laat me’, is verkozen tot mooiste liedtekst.

 


stichting stom

bankje bij tolhuis

ongevraagd ben ik al heel lang lid van de stichting stom en omdat je er geen contributie voor betaalt kan je het lidmaatschap ook niet opzeggen. Wat ik hier nu zo stom aan vind is dat ik het inmiddels heel puberaal vind om dingen stom te vinden; ben een vrouw van nog net in de veertig (dat dan weer wel), maar ik betrap me er op 

 


hou me vast

linkedin inbug 2c

‘ieder mens heeft een ingeboren veilige emotionele verbondenheid in zijn leven nodig’, zo lees ik in het boek ‘hou me vast’ van Sue Johnson. Een paar bladzijden verder staat dat ‘een enorme, loden eenzaamheid bekruipt veel mensen als in een koude winter’. Het is onvermijdelijk dat we nu van alleen onze geliefde de emotionele verbondenheid en het gevoel van geborgenheid vragen dat mijn grootmoeder nog van een heel dorp kon verwachten'.

 

Hoe is dat? Om door een heel dorp gekend te worden?!


durf te verdwalen!

rooverslied

Dat is de tip die miljoenen kinderen tijdens de Kinderboekenweek van 2011 meekregen van Simon van der Geest, toen hem gevraagd werd hoe een superheld te kunnen worden. Niet braaf de weg volgen met de tom tom, maar de weg vindt jou als je je overgeeft aan je verlangen.

Ook al heb ik een feilloos richtingsgevoel en gebruik ik nooit de ‘dom dom’, mijn eigen pad volgen vind ik nog niet zo makkelijk